herbata Inków - lapacho

Herbata Inków – lapacho

Lapacho, zwana herbatą Inków, pochodzi z Ameryki Południowej i jest znana rdzennym mieszkańcom od setek lat. W tamtej części świata jest znana ze swoim właściwości przeciwbakteryjnych i wzmacniających. Od kilku lat jej popularność rośnie także w Europie, a lekarze pracują nas nowymi badaniami na temat jej właściwości. Dlaczego warto pić lapacho? Czy każdy może korzystać z właściwości tych cudownych liści?

Naturalny antybiotyk

Zawartość minerałów, koenzymy Q10 i licznych substancji przeciwbakteryjnych sprawia, że lapacho jest uważana za naturalny antybiotyk. Pomaga zwalczyć infekcje i wspiera organizm w walce z wirusami. Dodatkowo podnosi odporność i pomaga usunąć wolne rodniki.

Szczególny smak

Kto raz spróbuje herbaty lapacho, nigdy nie zapomni jej smaku. Szczególny, słodko-korzenny smak i aromat herbaty wielu osobom z pewnością przypadnie do gustu. Sposób zaparzania lapacho różni się od tradycyjnej herbaty, którą zalewamy wrzątkiem z czajnika. Jak przygotować lapacho? Do garnuszka należy wsypać 1 lub 2 łyżeczki suszu i gotować na wolnym ogniu nawet przez 20 minut! W ten sposób wyciągniemy z lapacho najwięcej cennych właściwości. Następnie lapacho powinniśmy odstawić na 5 minut pod przykryciem. Długi rytuał zaparzania zakończony jest eksplozją aromatu i smaku herbaty lapacho. Jeśli dodać do tego jej zdrowotne właściwości – uzyskujemy napój idealny. Warto jednak wiedzieć, że lapacho nie powinny pić osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe oraz kobiety w ciąży.