Hibiskus jest rośliną ozdobną. Należy do tej samej rodziny, co nasze malwy, ale rośnie w cieplejszym klimacie. W przeciwieństwie do większości herbat ziołowych, herbatka z hibiskusa produkowana jest nie z liści, ale z kielichów kwiatu. Zebrane kielichy suszy się, a żeby sporządzić herbatkę, zalewa się je wrzątkiem – najczęściej na 1 część hibiskusa przypada 5 części wody.
Herbata z hibiskusem to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a picie jej jest popularne od wielu pokoleń. Na pierwszy rzut oka zauważamy jej niesamowitą barwę, później czujemy jej niezwykły smak, a na koniec odkrywamy jej zaskakujące właściwości lecznicze.
Hibiskus to kwiat o prawdziwie zdrowotnym oddziaływaniu. Uważa się, że:
– wzmacnia układ odpornościowy,
– obniża ciśnienie krwi,
– przyspiesza przemianę materii
– działa wzmacniająco na wątrobę, dzięki wolnym rodnikom zawartym w wyciągach z suszonych kielichów,
– oczyszcza organizm,
– reguluje poziom cholesterolu,
– wspiera spalanie tłuszczu,
– działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie i moczopędnie,
– kielichy kwiatów zawierają polifenole i antocyjany, które chronią przed chorobami,
– zawiera witaminę C, stąd jest stosowany przy przeziębieniach oraz przy obniżonej odporności,
– w liściach zawarte są m.in. karoteny i błonnik,
– nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
– w kosmetologii jest składnikiem preparatów ujędrniających skórę, a olej z nasion jest dodawany do balsamów antycellulitowych.
Nie sposób opowiedzieć o wszystkich działaniach zdrowotnych hibiskusa. Jedno jest pewne – jest to prawdziwie cudowna roślina o fantastycznym działaniu leczniczo-upiększającym, a także znakomitych walorach smakowych. Warto ją skosztować.