kwiaty hibiskusa

Jak parzyć hibiskus?

Herbata z hibiskusa to napój, który chociaż bardzo dostępny w marketach, może być trudny do zaparzenia dla osoby, której wiedza o herbatach jest niewielka. Nie wymaga to specjalnej filozofii, jednak specjaliści kłócą się między sobą, w jakich temperaturach należy go zaparzać. Wiele zależy od preferencji samych pijących. Jakie metody proponują specjaliści?

Jedną z metod jest dość klasyczne parzenie naparu wrzątkiem. Można do niego dodać wtedy cukier, imbir, goździki i cynamon. Taka rozgrzewająca wersja będzie idealna na zimowe, mroźne wieczory. Szczególnie, że zawiera bardzo dużo witaminy C, która pozwali wzmocnić nasz system odpornościowy. Trzeba jednak pamięć, że bardzo gorąca woda niszczy wiele drogocennych składników, które mogłyby pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Druga metoda, to parzenie w chłodniejszej wodzie. Polecana jest temperatura około czterdziestu stopni. Pozwoli ona zachować, więcej składników i witamin, ale nie rozgrzeje tak dobrze jak wersja na gorąco.

Bez względu na to, którą metodę wybierzemy, nie można parzyć hibiskusa w pojemnikach metalowych. Należy wybrać porcelanę lub zastawę ceramiczną.

Jeżeli ktoś chce poczuć się jak w Azji, z której herbata ta pochodzi, może zorganizować pewnego rodzaju ceremonię parzenia.


Dodaj komentarz