Browse Month

grudzień 2016

czarna herbata tradycyjna

Herbata – niekoniecznie ekspresowo

Nie ma wątpliwości, że czarna herbata zagościła w naszej kulturze już na stałe. Zawdzięcza to niezwykłemu aromatowi oraz własnościom zdrowotnym. Picie czarnej herbaty oprócz tego, że nas pobudza, dzięki zawartości teiny, dodatkowo wzmacnia układ krwionośny – z sercem włącznie – oraz pomaga na trawienie.

Czarne herbaty wypełniają półki sklepów. Wybór w herbatach ekspresowych jest ogromny. Oprócz tego, że każdy sklep ma przynajmniej kilka rodzajów do wyboru to możemy wybierać herbaty z dodatkami smakowymi. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, trudno powiedzieć, jaka herbata czarna smakuje najlepiej.

Coraz więcej ludzi decyduje się na herbaty czarne sypane. Co prawda wymagają nieco więcej pracy i wysiłku, jeżeli chodzi o zaparzanie, ale ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością to wynagrodzi.

W przypadku zaparzania herbaty czarnej warto pamiętać o tym, że zarówno czas parzenia, jak i idealna ilość suszu zależy przede wszystkim od gatunku herbaty. Co prawda, istnieje generalna zasada, która mówi o tym, że na 0,2 litra wody przypada jedna łyżeczka suchej herbaty czyli ok. 2,5 grama. Mimo wszystko warto jednak dopytać sprzedawcę. Istotne jest także to, aby zalewać susz tzw, ”białą wodą” czyli doprowadzoną do stanu, kiedy pęcherzyki pary nadają jej biały kolor.