Sencha – japońska herbata

W zwykłych sklepach spotykamy zazwyczaj herbaty chińskie. Herbaty japońskie, takie jak sencha, są jednak znacznie lepsze i mocniejsze. Czym jest herbata sencha i jak ją zaparzać?

Sencha – klasyczna herbata z Japonii

sencha - japońska herbataSencha to zielona, japońska herbata, która powstała w 1738 roku. Jest mocniejsza niż herbata zielona chińska i można zaparzać ją kilka razy. Liście herbaty sencha nie są mielone. Należy zalać je wodą w temperaturze 60-80 stopni i parzyć przez 1-3 minuty. Jeśli przygotowujemy herbatę po raz kolejny – należy zwiększyć temperaturę wody. Herbata jest wspaniała w smaku – jej bogaty, łagodny smak i aromat sprawiają, że kto raz spróbuje senchy, nigdy nie będzie chciał wracać do zwykłych zielonych herbat w torebkach.

Działanie herbaty sencha

Japońska herbata sencha słynie ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze, które zabijają wolne rodniki powodujące raka i wzmacniają organizm. Wspiera trawienie, a polifenole opóźniają procesy starzenia organizmu.

Sencha dla diabetyków i nie tylko

Zielona herbata sencha może być spożywana przez diabetyków, ponieważ nie powoduje wzrostu cukru we krwi. Ponadto reguluje wydzielanie żółci, ułatwia trawienie i jest łagodna dla żołądka. Świetna dla osób, które są na diecie.