Właściwości niebieskiej herbaty

Po zielonej, białej i czerwonej, przyszedł czas na herbatę niebieską. Swoją rosnącą popularność zawdzięcza ona nie tylko cudownemu aromatowi i smakowi, ale również właściwościom prozdrowotnym.

Ulung – unikalny aromat i smak

Niebieska herbata, nazywana też szmaragdową, turkusową czy po prostu ulung, to odmiana herbaty Camellia Sinensis występująca w Chinach oraz na Tajwanie. Swój unikalny aromat i smak zawdzięcza ona specjalnemu procesowi obróbki, w której niezwykle ważne jest chłodzenie zebranych listów i wykruszanie ich krawędzi w celu optymalizacji warunków fermentacji.

Podkręca metabolizm

Zaparzone liście niebieskiej herbaty, dzięki bogactwu taniny i katechin, skutecznie podkręcają metabolizm i zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się płynów. Tym samym wspierają naturalne procesy detoksykacyjne i pomagają w redukcji wagi ciała.

Chroni serce i wątrobę

Ten rodzaj herbaty niczym tarcza chroni serce i wątrobę przed działaniem złego cholesterolu. Zapobiega bowiem zwężaniu tętnic oraz uszkodzeniom błon komórkowych wątroby.

Działanie antynowotworowe

Jako silny przeciwutleniacz, napar z herbaty wyłapuje wolne rodniki i zapobiega uszkadzaniu przez nie zdrowych komórek. Tym samym chroni organizm przed powstawaniem w nim nowych tworów i rozwojem wielu chorób.