hibiskus

Hibiskus – cudowny dar natury

Hibiskus jest rośliną ozdobną. Należy do tej samej rodziny, co nasze malwy, ale rośnie w cieplejszym klimacie. W przeciwieństwie do większości herbat ziołowych, herbatka z hibiskusa produkowana jest nie z liści, ale z kielichów kwiatu. Zebrane kielichy suszy się, a żeby sporządzić herbatkę, zalewa się je wrzątkiem –  najczęściej na 1 część hibiskusa przypada 5 części wody.

Herbata z hibiskusem to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, a picie jej jest popularne od wielu pokoleń. Na pierwszy rzut oka zauważamy jej niesamowitą barwę, później czujemy jej niezwykły smak, a na koniec odkrywamy jej zaskakujące właściwości lecznicze.

Hibiskus to kwiat o prawdziwie zdrowotnym oddziaływaniu. Uważa się, że:

– wzmacnia układ odpornościowy,

– obniża ciśnienie krwi,

– przyspiesza przemianę materii

– działa wzmacniająco na wątrobę, dzięki wolnym rodnikom zawartym w wyciągach z suszonych kielichów,

– oczyszcza organizm,

– reguluje poziom cholesterolu,

– wspiera spalanie tłuszczu,

– działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie i moczopędnie,

– kielichy kwiatów zawierają  polifenole i antocyjany, które chronią przed chorobami,

– zawiera  witaminę C, stąd jest stosowany  przy przeziębieniach oraz przy obniżonej odporności,

– w liściach zawarte są m.in. karoteny i błonnik,

– nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,

– w kosmetologii jest składnikiem preparatów ujędrniających skórę, a olej z nasion jest dodawany do balsamów antycellulitowych.

Nie sposób opowiedzieć o wszystkich działaniach zdrowotnych hibiskusa. Jedno jest pewne – jest to  prawdziwie cudowna roślina o fantastycznym działaniu leczniczo-upiększającym, a także znakomitych walorach smakowych. Warto ją skosztować.