Co zrobić by pieprz czarny był bardziej aromatyczny

Chyba nie ma smacznej kuchni bez przypraw i świeżych oraz suszonych ziół. Warto mieć ich naprawdę sporo w swoich kuchennych szafkach, aby przyprawiać swoje potrawy i nadawać im głębszego smaku i aromatu. Żeby jednak przyprawy rzeczywiście pokazały całe swoje dobro, trzeba je odpowiednio przechowywać oraz używać w prawidłowy sposób. Nawet tak popularny pieprz czarny bardzo zyska na tym, jeżeli pozna się kilka zasad, dzięki którym będzie można mocniej wydobyć jego aromat.

Pieprz czarny tylko ziarnisty

Po pierwsze, zawsze warto pamiętać o tym, aby przyprawy takie jak na przykład pieprz czarny (sprawdź źródło), lub jakiekolwiek inne ziarniste, zawsze kupować tylko i wyłącznie w całości, czyli w ziarnach. W ten sposób kupuje się produkt jeszcze nieprzetworzony, który ma w sobie dużo więcej smaku i wyrazistego aromatu. Różnica jest diametralna, takie przyprawy nie wietrzeją, dużo dłużej nadają się do użytku. Przez bardziej intensywny zapach i smak trzeba też używać ich oszczędniej.

Samodzielne mielenie pieprzu

Oczywiście nie chodzi o to, aby pieprzu używać tylko w ziarnach. Trzeba po prostu zaopatrzyć się bądź to w młynek, bądź w dobry moździerz, a następnie samemu zmielić ziarna. W ten sposób uzyska się pieprz mielony, którym będzie można przyprawiać potrawy. Jego smak i zapach będzie dużo mocniejszy, może nawet być zaskakujący dla tych, którzy zawsze kupowali gotowy pieprz mielony. Warto w ten sposób postępować również z innymi przyprawami i ziołami, za przykład niech posłuży cynamon, gałka muszkatołowa albo kardamon.