Gdy temperatura spada znacznie poniżej zera, a padający nieustannie śnieg cieszy tylko dzieci i zapalonych miłośników sportów zimowych, trudno nie poczuć się nieco melancholijnie.
Jednak zima ma związek także ze Świętami: spotkaniami z rodziną, ubieraniem choinki i pieczeniem pierników. Aromat tych ostatnich łatwo odnaleźć na długo po tym, jak świąteczne dni znikną za horyzontem – herbaty pełne korzennych przypraw właśnie z nimi się kojarzą.
Herbaty owocowe, w których susz połączony jest z cynamonem lub kardamonem, to pomysł na umilenie krótkich zimowych dni i ciągnących się w nieskończoność wieczorów. Cynamon znajdujący się w naparze zadziała rozgrzewająco i pomoże chronić się przed przeziębieniami.
Goździki w herbatach owocowych komponują się świetnie z suszonymi śliwkami i jabłkiem. Zalane wrzątkiem, rozniosą po pomieszczeniu swój intensywny, bogaty w związki eteryczne zapach. Ukoją także ból zęba i pomogą rozwiązać zimowe problemy z zatokami ze względu na swoje oczyszczające i antybakteryjne właściwości.
Imbir z kolei nie tylko ukoi bolące gardło i pomoże na zmniejszenie bólu głowy, ale i rozgoni zimową frustrację na cztery strony świata. To przyprawa, która podkreśli smak pozostałych owoców w herbacie, drażniąc język charakterystyczną ostrością. Dla kontrastu do naparu z imbirem warto dodać miodu lipowego lub leczniczego miodu Manuka. Również pieprz jest dodatkiem, którego nie należy się obawiać w herbatach. Zaledwie jego szczypta w połączeniu z głogiem, dziką różą i pomarańczą wzmocni układ odpornościowy organizmu, pobudzając przy tym do aktywności.