Sumak mielony – dlaczego warto włączyć go do diety?

Kuchnia arabska i turecka słyną z różnorodności przypraw i intensywnych smaków. Ci, którzy ją znają, nie wyobrażają sobie jej istnienia bez przyprawy takiej jak sumak mielony. Jest to przyprawa znana już w starożytnym Rzymie. Warto ją włączyć do swojej kuchni ze względu na bardzo silne właściwości prozdrowotne oraz wyjątkowy smak, który potrafi podbić smak każdej potrawy.

Jak powstaje sumak mielony?

Owoce sumaka to jagody dziko rosnących krzewów, które spotkać można na Bliskim Wschodzie i na terenach śródziemnomorskich. Dojrzałe jagody są zrywane, suszone, a następnie mielone. W przyprawie można czasem także spotkać wysuszone i zmielone liście. Co ciekawe, z owoców sumaka można także przyrządzić sok, który w kuchni z powodzeniem może zastąpić sok z cytryny.

Dlaczego sumak jest tak ceniony?

Sumak mielony to przyprawa, której smak naprawdę warto znać. Jest on zupełnie wyjątkowy – dość kwaskowy, lekko owocowy i cierpki. W kuchni arabskiej i tureckiej sumak mielony z powodzeniem zastępuje ocet lub cytrynę. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z mięsa, ryb, różnego rodzaju sałatek i warzyw oraz dań z grilla.

Nie sposób także nie wspomnieć o tym, że sumak mielony posiada bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Badania wykazują, że ma on właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Lekarze polecają sumak mielony w profilaktyce chorób serca i zwalczaniu stanów zapalnych skóry. Regularne spożywanie sumaka zapobiega biegunkom, bólowi brzucha oraz niestrawności. Co ciekawe, na liście przypraw, sumak mielony zajmuje pierwsze miejsce, jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów. Są to związki, które opóźniają procesy starzenia oraz odpowiadają za dobry stan skóry.

Chyba nie ulega żadnej wątpliwości, że sumak mielony jest potrawą, którą warto mieć w swojej kuchni. W Polsce w sklepach jest on raczej trudno dostępny, dlatego warto go zamówić w internecie, zwracając uwagę na to, by był zapakowany w próżniowe opakowanie, które pozwoli mu zachować oryginalny smak i kolor.